اگر بخواهید خالق مجموعه ورزشی آزادی را بشناسید با این سخن از سهیلا بسکی شروع می کنیم که در مصاحبه ای برای جایزه معمار جهت معرفی فرمانفرمایان بیان کرده است: “فکر کنم همه ایشان را میشناسیم، عبدالعزیز فرمانفرمایان، اگر نخواهیم بنیانگذار نظام مهندسی جدید در کشور بنامیم، یکی از بنیانگذاران آن است”.
جهت آشنایی بیشتر لطفاً با مطالعه چند دقیقه ای محتوای پیش رو با ما همراه باشید.
عبدالعزیز در سال ۱۲۹۹ در خانواده ای ایرانی الاصل که منصوب به خاندان قاجار می باشند، چشم به جهان گشود. بزرگ شدن در خانواده ای فرهیخته و متمدن سبب شکل گیری علاقه وی به معماری گردید. بدین منظور، تحصیلات عالیه را در اروپا گذراند و در سال ۱۳۳۰ در دانشکده ی بوزار پاریس فارغ التحصیل شد و به ایران بازگشت.
پس از بازگشت به میهن جهت امرار معاش در گاراژ خانه پدری مشغول به کار شد و به طراحی پرداخت. اما پس از مدتی توانست به دانشگاه تهران راه پیدا کند و در آتلیه معماری هنر های زیبا به همراه مهندسان بزرگ نامی همچون آفتن دلیان، سیحون و غیاثی تحت نظر محسن فروغی، ریاست وقت دانشکده هنرهای زیبا، به تدریس بپردازد. در این سال ها به طراحی یکی از آثار به نام خود یعنی مسجد دانشگاه تهران مشغول شد.
فرمانفرمائیان از نمایندگان شاخص معماری معاصر ایران در نیم قرن اخیر به شمار می رود. به واسطه همین امر به عنوان اصلی ترین پل ارتباطی میان معماران داخلی و خارجی شناخته می شود. بدون شک وی را می توان یکی از مهم ترین و تاثیر گذارترین معماران ایرانی دانست که آثار درخور توجهی در کشور ایجاد نموده است. از جمله فناوری های نوینی که در آثار فرمانفرمائیان به چشم می خورد، استفاده از بتن پیش کشیده در ساختمان وزارت کشاورزی و معرفی فناوری پیشرفته در بلند مرتبه سازی با روش های ضد زلزله می باشند.
علاوه بر معماری، حوزه های طراحی شهری و شهر سازی نیز از جمله مواردی است که نامی از عبدالعزیز فرمانفرمائیان در آن به چشم می خورد که تهیه نقشه جامع تهران به جرات یکی از عظیم ترین و مهم ترین پروژه هایی است که جهت کمک به پیشرفت تهران و بستر های شهری طراحی گردید.
بیشتر بخوانید : مرکز دکوراسیون داخلی در تهران
موارد زیر را می توان به عنوان مهم ترین و شاخص ترین آثار وی در زمینه معماری نام برد : مجموعه ی ورزشی آزادی، مسجد دانشگاه تهران، فرودگاه مهرآباد، موزه ی فرش، ساختمان وزارت کشاورزی، ساختمان وزارت کار، برج های سامان، برج های ونک پارک، پاویون ایران در نمایشگاه بینالمللی مونترال و بسیاری از پروژه های بزرگ دیگر. عبدالعزیز فرمانفرماییان معمار معاصر، استاد دانشگاه تهران ۳۱ خرداد سال ۱۳۹۲ بر اثر بیماری طولانی مدت در شهر “پالما د مایورکا” درگذشت و در آرامگاه “مونپارناس” پاریس به خاک سپرده شد.
با تشکر از همراهی شما سروران گرامی
تحریریه استودیو معماری زاها
آدرس: تهران – میدان ونک خیابان ملاصدرا – خیابان شیراز – خیابان سامان – پلاک ۶٧
موقعیت استودیو معماری زاها در نقشه گوگل